Natuurfotografie

Mijn verwondering in de natuur

Intens blij word Silvia van de rust en ontspanning bij het fotograferen in de natuur. De verwondering door de camera over de mooie ontdekkingen in de natuur om ons heen. Dit gevoel werd wederom bevestigd tijdens een trip naar het adembenemende Noorwegen. Een mooie anekdote over ontdekken en verwonderen in de natuur.

“Ik tuur door mijn lens naar het water. Speel met de weerspiegeling van het kabbelend zilver. Ik schrik op door een jongetje dat naast me hurkt, nieuwsgierig naar wat ik daar in het water zie. Hij praat noors tegen me. Ik glimlach en wijs naar het water. Hij tuurt, en gooit steentjes. Hij onderzoekt wat er gebeurd, of misschien wel zwemt? Geen woorden nodig, gewoon samen kijken en ontdekken. Ik op ontdekking met mijn camera, hij op ontdekking met zijn ogen.”

Detail-oog in de macrofotografie

“Bij het fotograferen heb ik een intense focus op details. Waar ik altijd naar zoek in de natuur zijn verborgen schoonheden. De kleine details waar een ieder in ‘de hurry van het dagelijks leven’ aan voorbij loopt. Dat is het mooie van natuurfotografie, verborgen schoonheden vastleggen. Macrofotografie laat deze pareltjes van de natuur weer groots zien!”

Rust creëren in de landschapsfotografie

Om rust in een foto te brengen is kadering belangrijk. Vaak helpt het om dicht bij het hoofdonderwerp te staan, met zo min mogelijk afleidende andere details in beeld. Toch veel details eromheen? Werk dan met een klein diafragma getal zodat de achtergrond achter het hoofdonderwerp wazig word.

“Het fotograferen van landschappen vermeed ik vroeger. Ik focuste me liever op de kleine details. Nu zie ik het als uitdaging om een landschap als geheel in beeld te brengen en daarbij de foto zo te kaderen dat er toch rust in de setting is. De kunst van veel oppervlak op een rustige, inspirerende manier in beeld brengen.”

Natuurfoto kopen

De afgelopen 10 jaar heb ik veel hoogwaardige natuurfoto’s geschoten in uiteenlopende thema’s. Heeft u een speciaal verzoek voor fotokunst aan uw muur? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Zelf leren kijken en fotograferen in de natuur?

In groepen begeleid Silvia jullie enorm graag om die ontspanning en plezier te beleven met je camera in de natuur. Het gaat er niet om hóe het mooi is om te fotograferen maar Silvia geeft inspirerende kijkopdrachten. Ruimte voor hun eigen zienswijze is enorm belangrijk. Dit is wat Silvia namelijk het liefst doet: anderen experimenterend laten leren en zichzelf verrassen met hun eigen zienswijze! Meer weten? Kijk dan op
de facebookpagina Silvia van Uden fotoworkshops of op de Puur Kijken fotografie workshop pagina op deze website.